RECENZE- Balistická vesta pro skryté nošení LS-24 od společnosti Argun

Datum: 05.12.2017 | Autor: Redakce PN

Dnes pro vás přinášíme recenzi balistické vesty pro skryté nošení LS-24, kterou nám na recenzi poskytla společnost ARGUN. Takovéto vesty používají ozbrojené složky, ochranky, dále pak bezpečnostní agentury, ale čím dál tím častěji i soukromé osoby, takže věříme, že tato recenze pro vás jistě bude přínosem.

Společnost ARGUN

ARGUN výrobce kompletního vybavení balistických vest, protiúderových prostředků, balistických přileb, přídavného pancéřování.

Jako výrobci balistických vest, protiúderových prostředků, balistických přileb a přídavného pancéřování realizujeme kompletní zakázky tzv. na klíč s individuálním přístupem ke každému zákazníkovi.

Předcházení očekávání potřeb a požadavků našich zákazníku v oblasti balistických vest, protiúderových prostředků, balistických přileb a přídavného pancéřování, je trvalou součástí naší každodenní práce a zásadní filosofií naší společnosti.

Produktové portfolio se neustále rozšiřuje s vývojem nových materiálů, nových technologií a aktuálního požadavku trhu.

 

V případě fotogalerie bychom rádi upozornili, že vesta je focena na jiném testrovi, než pro kterého byla určena

První dojem

Již při vzetí tašky s vestou nás zarazila její váha. Trochu jsme se obávali, aby zde byla balistická vesta a ne jen prázdný obal. Po otevření tašky jsme zde nalezli nejen kompletní balistickou vestu pro skryté nošení LS-24, ale také i druhý obal. Jistě budeme muset vestu zvážit, protože její váha je velmi nízká. Vrchní materiál vesty je velmi příjemný na dotyk a jsme zvědavý, jak moc vesta bude pohodlná při nošení. Taška dodávaná k vestě slouží jako kvalitní ochranný obal při transportu vesty.

 

Recenze

Vesty LS-24 nabízí společnost ARGUN ve třech barevných provedeních a to černé, bílé a béžové, které se mezi uživateli říká tělová barva. Jelikož většina laiků ví, že ozbrojené složky v ČR většinou používají vesty pro vrchní nošení jako třeba dříve recenzovanou balistickou vestu pro vrchní nošení LV-26, tak si jistě teď říkají, k čemu takováto vesta vlastně slouží a kdo je používá. Pro odbornější čtenáře toto bude asi zbytečné, ale i přes to toto objasníme. Vesty pro skryté nošení takzvané podkošilové vesty, jsou užívány především mezi osobními ochrankami, ale také mezi policisty. Výhodami tohoto typu vest je to, že jsou velmi lehké a jdou nosit doopravdy celý den, aniž by jejich váha uživatele nějak omezovala. Dále je jejich výhodou, že jdou schovat pod oděv a není tak na první pohled hned vidět, že je osoba balisticky chráněna. Policie v USA a dalších státech těmito vestami vybavuje jednotlivé policisty a to hlavně kvůli tomu, že je její uživatel chráněn nonstop. Tyto vesty se nenosí jen pod oděv, ale například i pod taktickou vestu. Proto je nabízena i černá varianta povlaku na vestu.

 

A nyní k samotnému testu. Jako první jsme vestu zvážili. Velmi mile jsme byli překvapeni, když se na váze ukázala hodnota 2.5 kg. Pokud si představíte, že se tato váha při nošení ještě rozprostře po těle, tak zatížení vestou při nošení si nejspíše ani neuvědomíte.

 

Vestu jsme testovali ve standardní velikosti XL. Tester této vesty má váhu něco málo pod 100 Kg. Výhoda vesty je její možné nastavení dle velikosti uživatele. Toto zajišťují pružné boční pásy, které zachytíte v přední části vesty suchým zipem. Tento pružný pás se nachází i v oblasti ramen, kdy jeho uchycení je shodné, jako v předchozím případě. K této jednoduché úpravě stačí pouze odklopit látku, která schovává v oblasti lopatek suchý zip. 

 

Již při prvním nasazení vesty se potvrdila předchozí domněnka ke komfortu nošení vzhledem k váze vesty. Vestu na těle vůbec necítíte. Váha vesty se krásně rozložila. Důležitým faktorem vesty jsou dvě věci a to volnost pohybu a také balistická ochrana. Balistickou ochranou se zabýváme v další části recenze a to na základě předchozího testování balistických materiálů společnosti ARGUN. Nyní se pojďme zaměřit na komfort nošení. Zvláště při nošení vesty pro skryté nošení je důležité, aby vesta nebránila nijak v pohybu, čímž by upozornila na to, že uživatel je touto vestou vybaven. Toto by bylo kontraproduktivní obzvláště v případě skrytých ochranek. Balistická vesta pro skryté nošení LS-24 nebránila během testů nijak svému uživateli v pohybu. Samozřejmě však v případě nošení skryté vesty musíte počítat i s nákupem volnějších resp. Větších velikostí a to z důvodu, aby byla vesta opravdu skrytá.

 

Výměna povlaku balistické ochrany je otázka chvilky. Pouze rozděláte vnitřní suchý zip a vyjmete balistickou vložku, kterou poté vložíte do nového obalu. Jak jsme již psali, obaly jsou vyrobeny z velmi příjemného materiálu, který je však i odolný proti oděru a také proti otěru. Vnitřní materiál vesty zajišťuje dostatečnou regulaci teploty a k tomu zajišťuje velmi kvalitní odvod potu. Nošení této vesty je doopravdy velmi příjemné.

 

Balistická ochrana

Na testování balistické ochrany standart NIJ. III.A, jsme vyzkoušeli standartní střelivo. Ve zbrani GLOCK 19 byla použita standartní střela ráže 9 mm Luger. Při střelbě z této ráže, nejen že nedošlo k průniku střely balistickou ochranou, ale střela pouze protrhla obalový materiál vesty a již první vrstva balistické ochrany tuto střelu zastavila. Střelu se bohužel již nepodařilo na střelnici dohledat. Další použitá zbraň na test byla zbraň GLOCK 42 v ráži 9 mm Browning. Při zásahu tohoto projektilu do balistické vložky, došlo opět jen k protržení obalové vrstvy a zastavení již první vrstvou balistické ochrany. Zde však nedošlo ani k poškození této první vrstvy. Bohužel ani tuto střelu se nepodařilo dohledat. Další zbraní použitou pro testy této balistické ochrany byla zbraň TAURUS v ráži .45 ACP. Při zásahu balistické ochrany tímto projektilem došlo k jeho zachycení již 2 vrstva balistické ochrany. Při zásahu střely do ochrany došlo k deformaci střely, jak je vidět na přiložené fotografii.

 

K měkké balistické ochraně, jak se již dnes standardně tato balistická ochrana označuje, musíme uvést, že jsme byli naprosto spokojeni. Každý z nás jistě viděl, k čemu taková balistická ochrana slouží, ale vidět toto na vlastní oči je důkaz, že v měkkých balistických vestách společnosti ARGUN je jejich nositel dokonale ochráněn proti všem nejběžnějším ráží krátkých palných zbraní.

 

Video z testování balistiky:

 

Plusy a mínusy

+ cena

+ kvalita zpracování a materiálu

+ výběr barevných variant

+ váha vesty pouze 2,5 kg

+ případné ušití na míru

+ taška v ceně

 

Závěr

Balistická vesta pro skryté nošení byla i pro nás novinkou. Již jsme vyzkoušeli větší množství balistických vest pro vrchní nošení, ale ani jednu vestu pro skryté nošení. Proto i pro nás bylo samotné testování nové a i pro nás bylo přínosné. Jako hlavní vlastnost jsme brali komfort nošení této vesty. Zde nás vesta jako již v minulosti jiné produkty od společnosti ARGUN nezklamaly. Ani po několika hodinovém nošení vesty jsme skoro ani nepoznali, že jí máme na sobě.  Výměna vrchního povlaku vesty vám nezabere více než pár vteřin a zrovna tak i úprava vesty na velikost vaší postavy.

Za možnost testování děkujeme společnosti ARGUN

Balistickou vestu pro skryté nošení LS-24 zakoupíte u společnosti ARGUN, kterou v případě zájmu o vestu kontaktujte. 

Fotogalerie: