RECENZE- Balistická vesta pro vrchní nošení LV-26 od společnosti Argun

Datum: 03.12.2017 | Autor: Redakce PN

Dnes pro vás přinášíme recenzi balistické vesty pro vrchní nošení LV-26, kterou nám na recenzi poskytla společnost ARGUN. Takovéto vesty používají ozbrojené složky, dále pak bezpečnostní agentury, ale čím dál tím častěji i soukromé osoby, takže věříme, že tato recenze pro vás jistě bude přínosem

Společnost ARGUN

ARGUN výrobce kompletního vybavení balistických vest, protiúderových prostředků, balistických přileb, přídavného pancéřování.

Jako výrobci balistických vest, protiúderových prostředků, balistických přileb a přídavného pancéřování realizujeme kompletní zakázky tzv. na klíč s individuálním přístupem ke každému zákazníkovi.

Předcházení očekávání potřeb a požadavků našich zákazníku v oblasti balistických vest, protiúderových prostředků, balistických přileb a přídavného pancéřování, je trvalou součástí naší každodenní práce a zásadní filosofií naší společnosti.

Produktové portfolio se neustále rozšiřuje s vývojem nových materiálů, nových technologií a aktuálního požadavku trhu.

 

 

První dojem

Vestu jsme na testování dostali v přenosné tašce, která není standartní součástí balistické vesty. Ale i tak se o této tašce zmíníme. Taška je velmi dobře řešena. Toto konstatujeme z důvodu, že uvnitř tašky naleznete dvě samostatné kapsy na balistické pláty. Tuto výhodu rozvedeme dále v recenzi. Dále má taška velmi zajímavě řešená nosná ucha. Tyto ucha můžete chytit takzvaně napůl, kdy tašku nesete jako standartní tašku, nebo ucha chytíte v celé délce a tašku, lze nést na rameni. A nyní k samotné vestě. Vestu jsme dostali ušitou na míru. Toto je u společnosti ARGUN standardem. Dostavíte se k nim do sídla společnosti, a pokud vám nebude sedět standardní velikost, tak vám vestu upraví doslova na tělo. Součástí vesty, kterou obdržíte je samostatná vesta, chrániče ramen, chránič krku a chránič třísel. Doslova tedy obdržíte balistickou ochranu na nejdůležitější části těla mimo hlavy. Vesta vypadá moc dobře zpracovaná. Nikde jsme nenalezli jedinou nit, která by někde přesahovala.

 

Recenze

Jako první bychom rádi zmínili, že v rámci testování budeme teď posuzovat vestu z komfortního hlediska a jejích vlastností. Její balistická ochrana bude samostatnou kapitolou našeho testu a to na základě již dřívějšího testování balistických materiálů společnosti ARGUN. Vestu obdržíte s balistickou ochranou standartu NIJ. III.A. Tato balistika vás chrání v prostoru zad a hrudníku. Dále na ramenou, krku a v tříslech. Díky ochraně ramen a ohybu v zadní i přední části vesty máte komplet chráněný celý vršek těla, paže a třísla. Jelikož se jedná o vestu primárně určenou pro ozbrojené složky, tak na přední části vesty naleznete dva suché zipy sloužící k označení ozbrojené složky a popřípadě na umístění služebního čísla. Dále tento suchý zip naleznete i na zádové části. Tento suchý zip je o mnoho větší, což je standardní. Nad zádovým suchým zipem naleznete oko, které je přichyceno také suchým zipem ve své středové části. Toto oko slouží primárně k evakuaci zraněného z boje. Oko je opravdu pevné a není problém na něm odtáhnout i 110 kg vážícího muže. Celá vesta je pokryta molle vazbou, takže máte možnost umístit svá pouzdra a příslušenství dle libosti. Nejste omezeni jejich umístěním pouze v přední části vesty, ale můžete tato pouzdra umístit i na boky popř. na záda, jak je trendem například u zásahových jednotek po celém světě. Vesta je dále vybavena okem pro rychlý odhoz vesty například v případě zranění nositele. Zde pouze stačí zatáhnout za oko umístěné pod levým ramenem a poté trhnout za vestu směrem od hrudníku a vesta je dole opravdu během vteřin. Díky této vlastnosti si zajistíte, že v případě zranění vám bude pomoc poskytnuta neprodleně.  V případě, že si vestu koupíte a změní se vaše hmotnost a fyzická dispozice, tak máte možnost si vestu jednoduše upravit na svou míru a to díky možnosti vestu upravovat jak přes ramena, tak v obvodu. Vestu díky tomu tak můžete nosit jak přes triko, tak i přes bundu. Tato úprava vám nezabere více než okamžik. Pokud vás zarazilo, že vesta má pouze balistickou ochranu standardu NIJ III.A, tak se neděste. Vesta má jak v přední části, tak i v zadní kapsu, do které jde vložit balistický plát vyšší ochrany. Toto jak jsme vyzkoušeli, jde učinit i v případě, že máte vestu nasazenou na těle. Díky tomuto můžete mít vestu na sobě nepřetržitě, aniž byste byli omezeni vyšší váhou vesty a v případě nutnosti větší balistické ochrany tuto ochranu jednoduše přidat. Další možnost je přidání balistických plátů do boků, kdy jsou na toto ve vestě přímo umístěny kapsy. Dříve se vesty s měkkou balistikou vybavovali antišokovou vložkou. U této vesty toto však není potřeba, jelikož vesta ve vnitřní části má speciální materiál nahrazující tuto antišokovou vložku. Vnitřní část vesty je velmi kvalitně odvětrávaná díky kvalitnímu síťovanému materiálu. Dále zde musíme vyzdvihnout, že díky tomuto materiálu dochází k velmi dobrému obvodu tepla.

 

A nyní k samotnému komfortu nošení vesty. Vestu čím dál tím častěji nosí příslušníci ozbrojených složek několik hodin v kuse, nebo dokonce celý den. Proto je velmi důležité, aby vesta dobře seděla a nebyla uživateli nepohodlná. Dále je důležité, aby vesta nebránila svému nositeli v pohybu. Toto je velmi důležité zejména v ohledu na to, že se uživatel vesty při zákroku musí volně pohybovat a vesta mu nesmí tento pohyb nějak omezovat. Ve vestě jsme strávili několik desítek hodin v autě. Při tomto vesta nijak uživatele neomezovala v řízení ani po tomto z vesty neboleli záda. Dále jsme ve vestě zkoušeli různé pohyby a to od běhu po přeskakování zdí. Zde vesta poskytovala stejný komfort jako při řízení. Dále je důležité při nošení balistické vesty moct používat zbraně, aniž by vesta střelci omezovala změnu střelecké pozice. Toto jsme zkoušeli jak z krátkých tak dlouhých zbraní. Střelba ve stoje, v kleku, ani v leže není s vestou žádný problém. Jediné omezení jakéhokoliv pohybu si můžete způsobit sami, pokud na vestě budete nosit mraky zbytečností.

 

Vesta svému uživateli nabízí i variabilitu nošení a tím poskytované balistické ochrany. Všechny dodatečné díly, jako je chránič krku, třísel a chrániče ramen jsou k vestě připevněny suchým zipem. Tedy je jednoduše oddělat a zase je jednoduše nasadit. Jejich sundáním si ještě zvýšíte komfort nošení a to zejména ve chvíli, kdy víte, že vestu na sobě budete mít na sobě několik hodin. Dále je potřeba zmínit rychlost oblečení si vesty. Vestu si jednoduše přendáte přes hlavu, poté odklopíte přední chlopeň, pak vezmete boční díl vesty, který je pro tyto potřeby opatřen látkovým okem, a za pomocí suchého zipu přichytíte k přednímu dílu vesty. Toto uděláte s oběma bočními díly a jednoduše přiklopíte přední chlopeň. Díky tomuto jednoduchému systému není sebemenší problém si vestu nasadit sám bez potřeby pomoci druhé osoby. Kontaktní plochy chrániče krku jsou fleecové, takže je zde zajištěn dostatečný komfort. Každý jistě pamatuje vesty s límcem, kdy jste měli po chvilce krk rozedřený. To se vám s touto vestou nestane. Chrániče paží jsou oba z vnější strany opatřeny suchým zipem sloužícím například k označení jednotky takzvané domovenky, ale i k určení příslušnosti k určité bezpečnostní složce.

Vestu si můžete objednat celkem ve třech barevných provedeních a to v černé barvě, coyote brown a multicam.

 

Balistická ochrana

Na testování balistické ochrany standart NIJ. III.A jsme vyzkoušeli standartní střelivo. Ve zbrani GLOCK 19 byla použita standartní střela ráže 9 mm Luger. Při střelbě z této ráže, nejen že nedošlo k průniku střely balistickou ochranou, ale střela pouze protrhla obalový materiál vesty a již první vrstva balistické ochrany tuto střelu zastavila. Střelu se bohužel již nepodařilo na střelnici dohledat. Další použitá zbraň na test byla zbraň GLOCK 42 v ráži 9 mm Browning. Při zásahu tohoto projektilu do balistické vložky, došlo opět jen k protržení obalové vrstvy a zastavení již první vrstvou balistické ochrany. Zde však nedošlo ani k poškození této první vrstvy. Bohužel ani tuto střelu se nepodařilo dohledat. Další zbraní použitou pro testy této balistické ochrany byla zbraň TAURUS v ráži .45 ACP. Při zásahu balistické ochrany tímto projektilem došlo k jeho zachycení již 2 vrstva balistické ochrany. Při zásahu střely do ochrany došlo k deformaci střely, jak je vidět na přiložené fotografii.

 

K měkké balistické ochraně, jak se již dnes standardně tato balistická ochrana označuje, musíme uvést, že jsme byli naprosto spokojeni. Každý z nás jistě viděl, k čemu taková balistická ochrana slouží, ale vidět toto na vlastní oči je důkaz, že v měkkých balistických vestách společnosti ARGUN je jejich nositel dokonale ochráněn proti všem nejběžnějším ráží krátkých palných zbraní.

 

Video z testování balistiky:

video rychlo odhozu vesty:

Plusy a mínusy

+ cena

+ kvalita zpracování a materiálu

+ výběr barevných variant

+ rychlo odhoz vesty

+ kompletní vesta za jednu cenu

+ ušití na míru

+ variabilita

- absence tašky v ceně

 

Závěr

Balistická vesta je dnes nedílným společníkem ozbrojených složek při jejich každodenní práci. Společnost ARGUN při vývoji a výrobě vest k těmto okolnostem přihlédla. Vesta LV-26 je velmi dobře zpracovaná vesta s měkkou balistikou, ze které jednoduše během pár vteřin uděláte vestu s balistickou ochranou proti puškovému střelivu. Svému uživateli nabídne pohodlí a tepelný komfort. S vestou jsme velmi spokojeni. Jak jsme psali v recenzi, vestu si upravíte jednoduše na svou postavu a dále z vesty můžete odebrat ramenní chrániče a chránič krku, čímž si ještě komfort zvýšíte a jednoduše tyto věci můžete dále jednoduše nasadit během vteřiny.

Za možnost testování děkujeme společnosti ARGUN

Balistickou vestu pro vrchní nošení LV-26 zakoupíte na e-shopu společnosti ARGUN ZDE za částku 19.118,- Kč.

FOTOGALERIE: